Aπό το Big Bang προς την ιστορία της Ευρώπης

Κρήτη – Νεοανακτορική περίοδος : 1650-1450 π.Χ. 07/06/2020

Η ιστορία της Μινωικής Κρήτης στη 2η περίοδο των ανακτόρων.
Άναξ: Ποιος ήταν αρχηγός / ηγεμόνας της ανακτορικής διοίκησης. Η απεικόνισή του.
Η εικονογραφία της Μινωικής Κρήτης έχει κυρίαρχο στοιχείο τη γυναικεία μορφή (θεότητες).
Μινωική γραφή: Γραμμική Α

Οικονομία της περιόδου: βασισμένη στις ενδείξεις του ανακτόρου της Ζάκρου. Συσσώρευση του αγροτικού προϊόντος και διαχείριση πολύτιμων υλικών (χαλκός, ελεφαντόδοντο) μέσα στο ανάκτορο. Επαφές της Ζάκρου με περιοχές του Αιγαίου, της Πελοποννήσου, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο. Ενδείξεις πρωτοκαπιταλιστικού μοντέλου.

Μινωικές Πόλεις: πόλεις περιβάλλουν τα ανάκτορα της Ζάκρου, των Μαλλίων, κ.ά. Έχουν μεγάλα διώροφα κτήρια, είναι διαρθρωμένες σε οικοδομικά τετράγωνα, με φαρδιούς δρόμους. Υπάρχουν και πόλεις που μπορούν να επιβιώσουν εκτός ανακτορικού συστήματος, όπως το Παλαίκαστρο στη Σητεία.  Ακόμα υπάρχουν και οι επαύλεις- μεγάλα κτήρια που συγκεντρώνουν την παραγωγή στην ύπαιθρο της Μινωικής Κρήτης. Ίσως λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ ανακτόρου και υπαίθρου.

Λατρεία: οργανώνεται γύρω από συγκεκριμένες θέσεις, τα ιερά κορφής, αλλά και σε λατρευτικά σπήλαια, όπου λατρεύονται οι χθόνιες θεότητες. Η λατρεία στα παραπάνω μέρη περιορίζεται σε σχέση με την παλαιοανακτορική περίοδο.


Στην νεοανακτορική περίοδο η λατρεία αστικοποιείται. Έχουμε λατρεία στο εσωτερικό των ανακτόρων και των οικισμών, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές δομές, οι οποίες σχετίζονται με τη λατρεία. Υπόγεια λατρευτικά δωμάτια, τα λεγόμενα από τον Έβανς «καθαρτήριες δεξαμενές». Υπάρχει και η λατρεία στις αυλές των ανακτόρων. Γίνονται θυσίες αναίμακτες (καρποί) και θυσίες αίματος (ζώα). Ακόμα, η Λατρεία του Δένδρου, της Πέτρας, του Πεσσού, του Κίονα. 


Τα ταυροκαθάψια: το άθλημα της μινωικής εποχής και ο μύθος του Μινώταυρου.


Η καταστροφή της μινωικής Κρήτης στα μέσα του 15ου αιώνα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Επιστημονική επιμέλεια: Ελένη Μαντζουράνη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με τους καθηγητές:
Κώστα Κοπανιά, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αφροδίτη Χασιακού, Λέκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Λευτέρη Πλάτωνα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ 100.3

Kάθε Κυριακή στις 9 το πρωί.

ΣΚΑΪ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ειδήσεις από το skai.gr

mode_comment Πες την άποψή σου
volume_up LIVE volume_up Ακούστε ζωντανά